UNDERSØGELSER

GRAVIDITETSUNDERSØGELSER

Den gravide anbefales at bestille tid til i alt 3 forebyggende undersøgelser under graviditeten. Tiderne kan ikke bestilles online.

  • Den 1. graviditetsundersøgelse finder bedst sted mellem 9. og 10. graviditetsuge. Kontakt os, så snart du opdager, du er gravid, så giver vi dig tiden på det rigtige tidspunkt.
     
  • Den 2. graviditetsundersøgelse finder sted i 25. graviditetsuge.
     
  • Den 3. graviditetsundersøgelse finder sted i 32. graviditetsuge.

Den gravide følges i et tæt samarbejde mellem sygehus, egen læge og jordemor. Der vurderes risici og holdes øje med om der er tegn på komplikationer i graviditeten.

Medicin: Vi anbefaler at være ekstra bevågen ved medicinindtagelse af næsten al slags medicin pga. en mulig fosterskadende effekt af medicinen. Paracetamol (f.eks. Panodil) og Antacida (f. eks. Balancid, Novaluzid og lignende) må gerne bruges. Vi anbefaler at kontakte os, hvis der bliver brug for anden form for medicin.

Efter fødslen tilbydes 8 ugers kontrollen: Her tales om graviditets- og fødselsforløb og der tages stilling til og udføres nødvendig kontrol. Der tales om prævention.

Ved tidsbestilling, skal du informere sekretæren om, at du skal have lavet ovenstående, så tiden kan afsættes korrekt.

 

GLUKOSEBELASTNING

Hvis det bliver aktuelt for dig at få foretaget glukosebelastning i din graviditet, kan du aftale tid til dette i klinikken. Vi anbefaler, at du venter med dette til efter 2. graviditetsundersøgelse er overstået, da vi ofte oplever, at de gravide lider så meget af kvalme, at det er umuligt for dem at holde sukkervandet i sig.

Du skal møde fastende. Det vil sige, at du ikke må spise, ikke må tygge tyggegummi, du MÅ IKKE RYGE (eller anvende nikotinplaster, nikotintyggegummi eller anden form for nikotin) mindst 8 timer før undersøgelsen. Der må ikke drikkes andet end vand. 

3 dage forud for undersøgelsen er det vigtigt, at du har spist normal kost på minimum 6300 kj (1500 kilokalorier) – dvs at du ikke må være på fastekur, slankekur eller diæt. Kosten i denne periode skal have indeholdt rigeligt med kulhydrater, dvs brød, kartofler, pasta eller ris.

Du skal være normalt fysisk aktiv. 

I lægekonsultationen skal du drikke sukkervand. 2 timer efter indtagelsen af sukkervandet, får du taget en blodprøve. Du skal blive i konsultationen indtil da. Så medbring gerne noget læsestof, stikketøj eller lign.

Det vil være en god idé, at have noget mad med til at spise efter prøven, så du ikke bliver utilpas, når du skal hjem.

Hvis prøvesvaret er = eller > 9,0 mmol/l, bliver du henvist til Gynækologisk svangreambulatorium, hvor du kommer til at tale med en diætassistent, og hvor du får lært at måle blodsukre. De vil her følge dit barns vækst på ultralyd.

Graviditetssukkersyge er ikke alvorligt for dig eller for barnet, men det er vigtigt at behandle sukkersygen under graviditeten, da barnet ellers har tendens til at vokse sig ret stort. 

Hos langt de fleste er det tilstrækkelig behandling at få sukkersygekost. Der er kun meget få kvinder, der får brug for Insulin.

I næsten alle tilfælde forsvinder sukkersygen lige så snart, du har født.

Undersøgelser af kvinder med graviditetssukkersyge har vist, at 30-40% af kvinder kan udvikle sukkersyge senere i livet, derfor råder vi dig til at få undersøgt dit blodsukker 3 måneder efter fødslen og herefter 1 gang om året.

Ved tidsbestilling, skal du informere sekretæren om, at du skal have lavet ovenstående, så tiden kan afsættes korrekt.

 

 

BØRNEUNDERSØGELSER & VACCINATIONER

 

Alder Børnevaccinationer Undersøgelse
5 uger - X
3 måneder  Difteri-stivkrampe-kighoste-polio-Hib + PCV13 -
5 måneder Difteri-stivkrampe-kighoste-polio-Hib + PCV13 X
12 måneder Difteri-stivkrampe-kighoste-polio-Hib + PCV13 X
15 måneder MFR1   -
2 år - X
3 år  - X
4 år MFR2 X
5 år Difteri-stivkrampe-kighoste-polio X
12 år Human papillomavirus (HPV, 2 stik 6 mdr mellemrum)   -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ved tidsbestilling, skal du informere sekretæren om, at du skal have lavet ovenstående, så tiden kan afsættes korrekt.

 

Pusteprøve (undersøgelse for mavesårsbakterier)

Du skal være fastende i mindst 6 timer før pusteprøven, men du må gerne drikke vand. Du må ikke indtage vand med brus i 2 timer før pusteprøven. Du må indtage syreneutraliserende medicin, men behandling med syredæmpende medicin skal ophøre senest 2 uger inden prøven, og behandling med antibiotika skal være afsluttet 1 uge før. 

Det tager ca. 45 min. at foretage prøven. I den periode må du hverken spise, ryge eller drikke.

Du skal bruge 1 glas juice (det får du på klinikken) for at udføre prøven.

Ved tidsbestilling, skal du informere sekretæren om, at du skal have lavet ovenstående, så tiden kan afsættes korrekt.

 

Udvidet lungefunktionsundersøgelser (reversibilitetstest)

Kan foretages i klinikken. Du får først lavet en lungefunktionsundersøgelse. Herefter får du medicin og skal vente i venteværelset i 20 minutter. Herefter bliver der lavet ny lungefunktionsundersøgelse.

Ved tidsbestilling, skal du informere sekretæren om, at du skal have lavet ovenstående, så tiden kan afsættes korrekt.